24
apr

Na Branding Konferenciju dolazi Boris Nemšić, Kralj Telekomunikacija

24 apr 2019
0

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Kralj mobilnih telekomunikacija je nezvanična titula Borisa Nemšića, predsjednika uprave Delta Partners, vodeće globalne TMT konsultantske i investicijske kompanije. Boris zna kako savršeno isplanirati tehnološki razvoj, uspostaviti optimalnu mobilnu mrežu, te u isto vrijeme smanjiti troškove i povećati prihod kompanije.

Hrvatski poslovni genije je ovo znanje prikupio kroz bogatu 25-godišnju karijeru, u kojoj je kao CEO vodio gigante kao što su VIPnet, Telekom Austria i VimpelCom, nakon čega je vodio i nekoliko svjetskih kompanija, kao što su Delta Partners, I-New Unified Mobile Solutions, Cellwize, Frequentis…

Upravo ove činjenice jasan su pokazatelj da će njegovo predavanje na ovogodišnjoj Branding Conference u Sarajevu biti prava poslastica za komunikacijske stručnjake.

Media Marketing: Što je po Vašem mišljenju trenutni hit u telekomunikacijama?

Boris Nemšić: Najveći „hit“ je da ne znamo šta će sutra biti još bolje, brže, uzbudljivije. Pripremamo se za 5G (petu generaciju) mobilnih komunikacija koja će spojiti ne samo nas međusobno nego i sve uređaje i naš okoliš, dati nam mogućnosti lagodnijeg života, veće efikasnosti industrije, bolje edukacije.

Media Marketing: A šta će to biti za godinu dana?

Boris Nemšić: Kad bismo to znali , vjerovatno bismo se brzo obogatili 🙂 Tendencija je da se medijske i telekom kuće približavaju, stvaraju sasvim nove tvrtke i pristupaju korisnicima sa sasvim novim paketima i uslugama. Pogledajmo kablovske operatere koji su taj trend puno prije klasičnih telekoma usvojili i uspješno se šire. Tržište taj pristup honorira sa daleko višim evaluacijama što opet daje nove mogućnosti investiranja i time se kolo razvoja još brže kreće.

Media Marketing: Mobilne komunikacije se razvijaju nevjerovatnom brzinom. Koliko taj razvoj utiče na razvoj ostalih industrija i koje to industrije uopće mogu pratiti?

Boris Nemšić: Komunikacije su osnova razvoja mnogih industrija, komunikacijska i IT industrija su omogućile digitalizaciju mnogih industrija. Od ukupnog svjetskog GDPa od 63 triliona, polovina se može digitalizirati. Do sada je svega 6% digitalizirano. Znači pred nama je još preko 30 triliona dolara vrijednosti koju mozemo „osvojiti“.

Media Marketing: Koja je to glavna poruka koju želite prenijeti učesnicima Branding konferencije.

Boris Nemšić: Otvorenost, inovativnost, manje regulacije i više investicija

Media Marketing: Spadate u krug ljudi s kojima se Sarajevo jako ponosi. Koliko ste često u Sarajevu i da li vas zapravo još uvijek nešto veže za vaš rodni grad?

Boris Nemšić: Hvala, Sarajevo je moj grad iako sam nažalost prerijetko tu. Moja industrija je srećom globalna tako da me posao vuče na sve strane svijeta. U Sarajevu imam obitelj, prijatelje i divne osjećaje. Dovoljan razlog za što češće biti tu, iako me često „svrbi“ jer nažalost telekom industrija u BiH se ne razvija dovoljnom brzinom a to me iskreno smeta i boli.