24
apr

Vesna Beganović: Branding konferencija je event koji živimo i radimo srcem

24 apr 2019
0

Preuzeto sa: www.media-marketing.com

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Sarajevo će u petak biti domaćin Branding konferenciji koju regionalnoj komunikacijskoj industriji, već osmu godinu zaredom, daruje agencija Via Media. Svi koji se odluče da petak provedu u sarajevskom Domu mladih, i poslušaju zanimljiva predavanje nekih od najvećih svjetskih stručnjaka, imat će o čemu razmišljati u vrijeme vikenda. Gdje smo, a gdje bismo mogli i trebali biti kao industrija?

U maloj seriji intervjua ove sedmice nastojat ćemo ukazati na najbitnije odrednice koje Branding konferenciju svrstavaju u sam vrh regionalnih konferencija po kvalitetu. Prvi razgovor posvećen je Vesni Beganović, CEO Via Medie.

Media Marketing: Ove godine je Branding konferencija doživjela svoju punu programsku zrelost. Smatrate li i vi da je to tako? Naravno, ovim nikako ne umanjujemo vrijednosti prethodnih konferencija, ali Branding ide uzlaznom linijom iz godine u godinu i sada je blizu vrha.

Vesna Beganović: Kada ti Ekreme, kao čovjek koji godišnje posjećuje veliki broj festivala i konferencija, kažeš da smo blizu vrha to je veliki pokazatelj da radimo pravu stvar, a poznato je da nisi lak na pohvali. Svaka godina je po nečemu bila specifična, tako smo prošle godine zaista napravili iskorak a po feedbacku učesnika to je nešto najbolje što smo uradili. Samim tim smo od početka priprema za BK 08 išli sa jasnom misijom da nadmašimo očekivanja i ponudimo program svjetskog kvaliteta. Granica prema vrhu se uvijek pomjera, i sve dok je tako naš tim će raditi na dostizanju tog vrha.

Media Marketing: Pretpostavljamo da nije bilo lako dovesti Karima Rashida i Borisa Nemšića, a ni Davor Bruketa ne stoji sa terminima baš najbolje od kako je agencija postala dio Greya, odnosno WPP-a. Kako ste ih uspjeli okupiti na jednom mjestu?

Vesna Beganović: Ono što je zajedničko za ove sjajne ljude jeste da su to veliki profesionalci sa kojima je komunikacija jednostavana i konkretna. Činjenica da su pored svih svojih obaveza, na svim krajevima planete, upisali 1.6. u svoj kalendar i potvrdili dolazak u Sarajevo je veliko priznanje za renome i imidž Brending konferencije. Karim Rashid se istinski raduje, poslao je video poruku kojom je najavio dolazak u Sarajevo, cijeli svijet je to vidio. To mnogo znači za promociju naše države. Boris Nemšić nam se javio s puta iz Azije u Evropu i ponudio bezrezervnu podršku za svaki segment našeg programa. Davor Bruketa je trenutno u Varšavi, ima obaveze prema Grey-u, ali dostupan je i uključen u pripreme oko žiriranja za Young Lions, kao i panela Reshape the Local Market koji će se baviti problematikom razvoja domaćih brendova. Sada vidimo da je bio pravi izbor za Young Lions BiH, jer je inspiracija i motivacija mladim lavovima koji su se prijavili za takmičenje.

Media Marketing: Istakli smo ovu trojicu učesnika, ali i ostali zaslužuju da ih pomenemo i da pozovemo ljude iz industrije da ih čuju.

Vesna Beganović: Zaista su svi sjajni u onom što rade. David Balfour proglašen je za jednog od 100 najutjecajnijih ljudi u industriji. Suvlasnik je agencije Lightblue, koja ima svoja sjedišta u Londonu i Dubaiju, a specijalizirani su za iskustveni marketing. Na sljedeći zadatak polazi iz Sarajeva za Moskvu, da bi radio na pripremama eventa za Svjetsko prvenstvo klijenata Adidas i Play Station. Lenja Faraguna je prije nepunih mjesec dana dijelila binu sa Seth Godinom i Robinom Sharmom u Bukureštu, na svjetskoj Brand Minds konferenciji. Dakle, pored svoje, po svemu posebne, akademije modernog marCAREtinga, ona je bliska i sa učenjima velikih svjetskih lidera. Posebno inovativan sadržaj će biti live demonstracija neuromarketinških metoda koju nam je spremio Dalibor Šumiga. Zaista je fascinantno svjedočiti takvim tehnološkim inovacijama koje daju odgovor na vječno pitanje, zašto sve naše kampanje nisu jednako uspješne. Turizam je aktuelna tema u BiH zato se posebno radujemo predavanju Maje Pak, direktorice Turističke zajednice Slovenije. Zajedno s kolegicom Alenkom Pahor Žvanut će nam predstaviti case study kampanje koja je u velikoj mjeri iskoristila digitalne kanale i plasirala Sloveniju u sami vrh svjetskih turističkih destinacija. Ima naravno još zanimljivog sadržaja, ali neka nešto ostane tajna do 1. juna.

Media Marketing: Šta Branding konferencija znači za Via Media agenciju? Želite doprinijeti razvoju komunikacijske industrije u BiH i regiji, napraviti dobar biznis, podići ugled agencije…

Vesna Beganović: Puno. Za naš tim Branding konferencija je event koji živimo i radimo srcem, to je projekat na kojem sami postavljamo izazove, testiramo kreativnost i spajamo je sa tehnologijom kako bismo kreirali jedinstven doživljaj za sve posjetioce. BK u fokus ne stavlja finansijski rezultat već je usmjerna na puno bitniji doprinos razvoja struke i networkinga profesionalaca. Motiviramo komunikacijsku industriju da izmjeri koliko smo u BiH napredovali i inspirišemo da budemo još bolji. Via Media je na tržištu pristuna već 21 godinu i svaki kvalitetan projekat i kamapanja doprinosi već izgrađenom ugledu agencije, jako tržište znači i jaka Via Media. Naš je cilj je uvijek dati sve od sebe i učinkovitu kreativnost staviti u službu rezultata.

Media Marketing: … a šta znači za vas osobno?

Vesna Beganović: Prvenstveno mi znači da znam da sam uradila sve što je bilo u mojoj moći da bh. advertising scena bude dio svjetskih tokova, okrenuta budućnosti i razvoju novih generacija profesionalaca.

Media Marketing: Media Marketing je jedini medij koji će vas pitati ko su vam sponzori i kome biste se željeli najviše zahvaliti za podšku u organizaciji konferencije. Izvolite, kažite.

Vesna Beganović: Partneri konferencije, brendovi već posvećeni oblikovanju našeg boljeg okruženja, su kompanije MarketMakers, ASA Banka, Orbico, Delimano, Courtyard by Marriott, Toyota, Nescafe, Viber, Yves Saint Laurent, Manpower, Sarajevski kiseljak, Veleposlaništvo republike Slovenije, Foreign Investors Council i HTC. Bez njih ne bismo uspjeli da napravimo program kakav danas imamo i zaista im hvala na ukazanom povjerenju.

Hvala i Media Marketingu te medijskim kućama Al Jazeera Balkans, BHRT, FTV, PRVA TV, ATV, Pink BH, Hayat TV, TV 1, Face TV, Klix.ba, Dnevnik.hr, Source.ba, Dnevni list, ONASA, Marketing mreža, Akta.ba, RSG radio, Advertiser Serbia, Bljesak.info, Marketing Magazin, Dnevno.hr, Business magazine, Fokus.ba, Banjaluka.com, Lider Media, Plan B, Gracija magazin, Naxi radio, FPS Media, Media Res, Pentagram, Europlakat, Margo, SCC, Faktor, i Top FM, koje nam pomažu proširiti priču o bh. komunukacijskoj snazi.

Media Marketing: Jedna od zadnjih poruka pred konferenciju onima koji se još nisu odlučili da dođu?

Vesna Beganović: Ostavite sve što radite, dođite na Brending konferenciju, mogu obećati da će to biti dan za pamćenje.